Sex (abuse), lies, and (unfortunately) no videotape

30 Mei

Een misbruikslachtoffer heeft een merkwaardig document onder mijn aandacht gebracht. Alweer beweert een rooms-katholieke congregatie dat het allemaal wel meevalt met dat misbruik in de kerk.

Het document is een recente uitgave van de Mill Hill Missionarissen, een rooms-katholieke congregatie die al jaren onder vuur ligt wegens beschuldigingen van seksueel misbruik van minderjarigen. Een van de beschuldigde Mill-Hill priesters is de Nederlander Cornelius Schilder, vanaf 2003 bisschop van Ngong in Kenia.

In 2009 werd Schilder door het Vaticaan naar huis gestuurd omdat hij een 14-jarige jongen zou hebben misbruikt. Het besluit van het Vaticaan was gebaseerd op onderzoek door Fons Eppink, destijds regionaal-overste van de Mill-Hill Missionarissen in Kenia.

Bestraft
In 2011 heeft Eppink tegenover NRC Handelsblad en de Wereldomroep bevestigd dat Schilder wegens de misbruikbeschuldiging geen missen meer mocht opdragen en geen pastorale taken mocht uitvoeren. Volgens Eppink waren die maatregelen het gevolg van de door het Vaticaan opgelegde straf.

MillHillVoorpagina Screen Shot 2013-05-30 at 6.29.32 PM

Maar nu krijgen de abbonees van het Mill Hill blad een heel ander verhaal te horen. Cornelius Schilder wordt in dit nieuwe relaas van Eppink een “Mill-Hill Missionaris” genoemd. Eppink maakt in zijn artikel geen melding van de straf die bisschop Schilder kreeg opgelegd door het Vaticaan, maar hij merkt wel op dat het Nederlands Openbaar Ministerie in 2011 de zaak heeft onderzocht een geen aanknopingspunt zag voor strafrechterlijk onderzoek.

Verder stelt Eppink dat de commissie Deetman de beschuldigde heeft gehoord en dat “noch uit het daarvan opgemaakte verslag noch uit het eindrapport van de Onderzoekscommissie (…) de conclusie  [kan] worden getrokken dat de beschuldiging gefundeerd is.”

Dat Eppink hier geen melding maakt van de in 2009 door het Vaticaan opgelegde straf is, op zijn minst gezegd, zeer onvolledige berichtgeving.

Ongeloofwaardig?
Het door Eppink aangehaald “onderzoek” door het OM was niet meer dan een kort bezoek door de politie waarin Schilder werd gevraagd naar zijn kant van het verhaal. Omdat de Keniaan Michael Ole Uka geen aangifte tegen de bisschop wilde doen, kon er geen vervolging plaatsvinden. Maar dat betekent niet dat de beschuldiging ongeloofwaardig is.

Vervolgens schrijft Eppink in het Mill-Hill blad over de recenter aan het licht gekomen zaak van Emmanuel Shikuku:

Over de beschuldiging van Shikuku, die eerder ook al in 2011 is geuit, heeft de Algemene Overste van de Mill Hill Missionarissen recentelijk laten weten dat deze zowel door het hoofdbestuur als door de civiele autoriteiten en de politie is onderzocht en dat deze onderzoeken hebben geleid tot de conclusie dat er geen deugdelijke feitelijke grondslag voor die beschuldiging is gevonden.

Geen vuiltje aan de lucht, dus, volgens Eppink. Behalve dat hij niet vermeldt dat het onderzoek, uitgevoerd door de civiele autoriteiten en de politie, alleen betrekking had op één van de zes beschuldigde priesters van de congregatie – een Brit en geen Nederlander. Dat onderzoek beperkte zich tot Londen en er is toen niets uitgezocht in Kenia waar volgens Shikuku de meeste feiten plaatsvonden. Maar Eppink doet alsof zijn aankondiging het hele verhaal van Shikuku onderuit haalt.

Vervolgens schrijft hij:

Op krantenberichten over seksueel misbruik, hoe tendentieus en ongefundeerd ook, zullen de Mill Hill Missionarissen doorgaans niet in de media reageren.

Dit is geen nieuw beleid. Toen Eppink in 2011 zijn uitspraken tegen NRC en Wereldomroep deed, werd hij door zijn algemeen overste in Londen teruggevloten. Hij mocht voortaan geen woord meer tegen de pers zeggen over het misbruik, zo heeft hij aan ons laten weten. De mediastilte heb ik ook gemerkt toen ik een onaangekondigd bezoek bracht aan het Mill-Hill rusthuis in Oosterbeek, waar ik met Cornelius Schilder probeerde te praten. Toen ik de naam Shikuku liet vallen liep hij boos weg. Nu mag Fons Eppink kennelijk weer het woord voeren, als het verhaal maar geen inconvenient truths bevat.

Als de Mill Hill Missionarissen tegen tendentieuze berichtgeving zijn, kunnen ze beter bij zichzelf beginnen en een transparant verhaal publiceren, waar de hier genoemde feiten ook in staan.

Advertenties

Eén reactie to “Sex (abuse), lies, and (unfortunately) no videotape”

  1. ej januari 9, 2014 bij 1:11 pm #

    Ze zijn en blijven gemeen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: